Να δώσει εξηγήσεις για το πώς απέκτησε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα του υπουργείο Δικαιοσύνης σε περίοδο που ο ίδιος δεν ήταν υπουργός θα κληθεί ο Χαράλαμπος Αθανασίου μετά και την σημερινή (1/8) απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.
Το δικαστήριο κατέληξε ομόφωνα σε αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, που αντιμετώπιζε μετά από μήνυση του Αθανασίου αναφορικά με δημοσιεύματα της εφημερίδας Documento για τα «έργα και τις ημέρες» του τελευταίου ως υπουργού Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.
Πιο συγκεκριμένα τα άρθρα του Documento που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη δίκη αφορούσαν την υπόθεση Αβατάγγελου, τις απονομές χάριτος σε δύο καταδικασμένους για εμπόριο ναρκωτικών επί υπουργίας του Χαράλαμπου Αθανασίου (ό ένας μάλιστα εκ των δύο είχε δραπετεύσει από τις φυλακές) καθώς και για στοχευμένες υπέρ παραβατών του λευκου κολάρου νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχαν ληφθεί επί της υπουργίας του.
Όπως αναφέρει το documentonews.gr το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου τα έγγραφα που κατέθεσε κατέχοντάς τα παρανόμως ο Χαράλαμπος Αθανασίου και τα οποία περιελάμβαναν μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Γιάννη Απατσίδη, δικηγόρου του Κώστα Βαξεβάνη, με υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε ότι στον εισαγγελέα θα παραπεμφθεί και το ζήτημα της ένορκης κατάθεσης του Αβατάγγελου, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε το Documento, στα οποία υποστήριζε ότι δικηγόρος τον προσέγγισε και ζήτησε χρήματα για τον χρηματισμό στενών συνεργατών του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου,προκειμένου να παρέμβουν σε δικαστικές διαδικασίες που τον αφορούσαν. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, η παραπομπή θα αφορά μόνο στο πρόσωπο που διέρρευσε την κατάθεση και όχι στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, για τον οποίο άλλωστε η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί αμετάκλητα ήδη από το 2022.
Την αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη είχε προτείνει η εισαγγελέας Μαρία Πετρουλάκη η οποία τόνισε τη Δευτέρα ότι «η τιμή δεν τελεί υπό απόλυτη προστασία όταν η αμφισβήτησή της γίνεται στο πλαίσιο συγκεκριμένων δραστηριοτήτων απαραίτητων σε μια δημοκρατία», σημειώνοντας ότι η ελευθερία του Τύπου είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία και εξηγώντας ότι «τα δημόσια πρόσωπα, όπως ο κ. Αθανασίου, οφείλουν να είναι ανοιχτά σε δημοσιογραφική κριτική, ιδιαίτερα, όπως είπε, όταν η κριτική δεν αφορά την προσωπική ζωή κάποιου δημοσίου προσώπου, αλλά τον δημόσιο βίο του».
Υπενθύμισε δε, την αναγκαιότητα τα δημόσια πρόσωπα να δέχονται ακόμη και την άδικη ή επιθετική κριτική, ακόμη και με ακραίο λόγο, ενώ αναφερόμενη στη δημοσιογραφία εν γένει, τόνισε ότι θα πρέπει να αναπαράγει διασταυρωμένα στοιχεία.
Για ορισμένα σημεία στα οποία έπρεπε να εξεταστεί το θέμα της απλής δυσφήμισης, το δικαστήριο δεν δικαιούντο να το εξετάσει λόγω παραγραφής.
«Αθώος στη δίκη με Αθανασίου. Το δημοσίευμα αφορούσε απονομή χάριτος σε εμπόρους ναρκωτικών, τους προκλητικός νόμους Αθανασίου που χρησιμοποίησαν οι εγκληματίες του λευκού κολάρου και κατάθεση που υποστήριζε ότι συνεργάτες του ζήτησαν χρήματα για απελευθέρωση κρατούμενου. Νίκη» ανέφερε ο Κώστας Βαξεβάνης μέσω Twitter.
Αθώος στη δίκη με Αθανασίου. Το δημοσίευμα αφορούσε απονομή χάριτος σε εμπόρους ναρκωτικών, τους προκλητικός νόμους Αθανασίου που χρησιμοποίησαν οι εγκληματίες του λευκού κολάρου και κατάθεση που υποστήριζε ότι συνεργάτες του ζήτησαν χρήματα για απελευθέρωση κρατούμενου. Νίκη
— Kostas.Vaxevanis (@KostasVaxevanis) August 1, 2023
«Ειλικρινά είμαι χαρούμενος και ευγνώμων που υπάρχουν Δικαστές και Εισαγγελείς με σθένος παρρησία γενναιότητα και ευθυκρισία. Μας δίνει μία ελπίδα στην ζοφερή ενίοτε δικαστική πραγματικότητα που βιώνουμε. Το ρεπορτάζ για τα πεπραγμένα του κ. Αθανασίου ήταν απόλυτα ορθό, θεμιτό και δικαιολογημένο. Σε ό,τι με αφορά, το Δικαστήριο διαβίβασε τα πρακτικά στον Εισαγγελέα για να διερευνηθούν τα εγκλήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παραβίασης προσωπικών μου δεδομένων και συγκεκριμένα e-mail μου με στέλεχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Εάν η Βουλή δε δώσει την άδεια για την ποινική δίωξη του κ. Αθανασίου η υπόθεση θα αχθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επικράτησε η ελευθερία της έκφρασης και η Δικαιοσύνη. Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου κ. Μαντζουράνη και κ. Γεωργακόπουλο για την ανθρώπινη και δημιουργική συνεργασία μας» ανέφερε σε δήλωσή του στο Documento μετά το πέρας της δίκης, ο Γιάννης Απατσίδης.